Rozpoczęły się prace rozbiórkowe konstrukcji budynku dawnego hotelu Silesia przy ul. Ks. Piotra Skargi w Katowicach. Ostateczne zakończenie prac zaplanowano na koniec września br.

Anna Lewicka, Kierownik Budowy, TREE Capital Sp. z o.o. mówi: „W dniu wczorajszym rozpoczęliśmy rozbiórkę wysokiej części Hotelu Silesia. W godzinach nocnych z czwartku na piątek przetransportowaliśmy dedykowaną do takich wyzwań 110 tonową koparkę CAT 385 UHD o zasięgu roboczym 42 metrów. Przy jej pomocy rozbierana będzie konstrukcja obiektu, rozpoczynając od strony ul. Piotra Skargi. Budynek hotelu w ostatnich tygodniach został oczyszczony z wyposażenia oraz opróżniony ze wszystkich materiałów nadających się do recyklingu, m.in. elementów instalacji elektrycznej, wodno-kanalizacyjnej i przeciwpożarowej, wykładzin oraz zabudowy drewnianej. W trakcie mechanicznej rozbiórki konstrukcji budynku, wykorzystując maszyny typu Liebherr 946, nadal będziemy segregować wytwarzane odpady dzieląc je na: gruz ceglany, betonowy czy złom”.

Rafał Kociatkiewicz, Project Manager, Vastint Poland informuje: „Ze względów bezpieczeństwa, generalny wykonawca poszerzył ogrodzenie budowy, zajmując dodatkowy fragment chodnika
i jednego pasa jezdni. Zmiany w organizacji ruchu w tym miejscu potrwają maksymalnie do końca sierpnia. Z powodu ilości generowanych pyłów i kurzu, od strony ul. Piotra Skargi, ustawiono dźwig z kurtyną osłaniającą. Dodatkowo, plac budowy jest systematycznie zraszany przy pomocy armatki wodnej. Powyższe działania mają na celu ograniczenia uciążliwości związanych z pracami rozbiórkowymi”.

Prace budowlane prowadzone są przez firmę rozbiórkową z Grupy TREE. Rozpoczęły się pod koniec kwietnia, a ich zakończenie zaplanowano we wrześniu 2019 r. W miejscu wyburzonego hotelu Silesia powstanie zespół nowoczesnych budynków o funkcji hotelowo-biurowej o nazwie Nova Silesia. Planowany projekt - hotel z 144 pokojami o powierzchni około 5 000 m2 oraz dwa 13-sto piętrowe budynki biurowe o powierzchni 30 000 m2 – wzbogacą ofertę ścisłego centrum Katowic. Projekt powstał w pracowni APA Wojciechowski.